Cilat programe duan studentët shqiptarë të studiojnë jashtë vendit?
30 Gusht 2023
Ne e dimë se arritjet e suksesshme profesionale nuk varen vetëm nga universiteti ku diplomohemi, por edhe nga specialiteti ku fokusohemi. Programet më të njohura pasqyrojnë tendencat e tregut dhe përgatisin studentët me njohuritë dhe aftësitë e nevojshme për të nisur karrierën e tyre të ëndrrave.
Cilat janë fushat më të preferuara akademike nga aplikantët shqiptarë që po shkojnë për arsim të lartë jashtë vendit? Nëse kjo pyetje ju intereson edhe juve, në rreshtat e mëposhtëm do të gjeni Top 10 preferencat e vizitorëve të “World Education Fair”.
 

Shkenca Kompjuterike

Industria me rritje më të shpejtë është padyshim IT-ja, dhe pagat e larta dhe mundësitë e pakufizuara për realizim janë ndër arsyet kryesore për interesimin e madh në drejtimin në fushën e shkencave kompjuterike. Universitetet jashtë vendit tërheqin studentë me arsim të klasit të parë, pajisje mësimore të teknologjisë së lartë dhe profesorë me përvojë.
 

Matematikë/Fizikë/Astronomi

Studentët shqiptarë janë tradicionalisht të mirë në shkencat ekzakte, si matematika, astronomia dhe fizika, dhe një pjesë e madhe e tyre natyrshëm shfaqin interes për programet bachelor dhe master në këto tre fusha. Një diplomë shpesh garanton mundësi emocionuese në shumë fusha tradicionale dhe inovative, nga kriptograf te inxhinieri i hapësirës ajrore.
 

Ekonomik

Në botën e sotme globale, ekonomia është ndër forcat shtytëse dhe programet akademike në këtë fushë zhvillojnë mendimin analitik dhe kritik të studentëve në lidhje me politikat e vendeve dhe organizatave të ndryshme. Shpesh këto specialitete kombinohen me fusha të ngjashme si marketingu, menaxhimi dhe burimet njerëzore.
 

Mjekësia dhe shkencat mjekësore

Interesi për të studiuar mjekësinë dhe shkencat mjekësore është rritur vitet e fundit, me më shumë aplikantë që drejtohen në universitete në Evropë dhe më gjerë, ku studimet janë shpesh në anglisht, pajisjet janë moderne dhe diplomat njihen në mbarë botën.
 

Arkitekturë

Një nga specialitetet më komplekse dhe më të kërkuara është arkitektura dhe aplikantëve u kërkohet të kenë aftësi të të menduarit krijues dhe vizatimi, si dhe njohuri të matematikës dhe fizikës. Edhe pse kjo është një fushë specifike e veprimtarisë, vetë specialiteti ofron mundësi të ndryshme për realizim, sepse trajnimi zhvillon aftësi komplekse. Aplikimet moderne përfshijnë profesione të tilla si graphic design, visualization, product design, and software engineering.
 

Inxhinieri

Shumë nga kandidatët që duan të ndryshojnë mjedisin në të cilin jetojnë dhe të kontribuojnë në përparimin teknologjik të njerëzimit po i drejtohen shkencave inxhinierike dhe aplikimit të tyre në epokën aktuale dixhitale. Universitetet ndërkombëtare jashtë ofrojnë një shumëllojshmëri të pabesueshme programesh, nga inxhinieria industriale në biomjekësore, dhe studimi kombinon klasa teorike me projekte praktike dhe një atmosferë ndërvepruese.
 

Biznesi dhe menaxhimi

Nuk është çudi që gjejmë diploma biznesi në pozitat kryesore. Përveçse ndihmojnë në ndërtimin e aftësive kyçe, programet universitare të dizajnuara posaçërisht hapin dyert për mundësitë e karrierës në një sërë kompanish dhe organizatash qeveritare globale dhe lokale. Biznesi ndërkombëtar spikat ndër programet me më shumë aplikues nga Shqipëria.
 

Arte dhe Dizajn

Vitet e fundit, krijuesit kanë qenë ndër ekspertët më të kërkuar në tregun e punës, për këtë arsye gjithnjë e më shumë studentë po zgjedhin të zhvillojnë talentin e tyre dhe të fitojnë nga pasioni i tyre. Programet universitare të artit dhe dizajnit jo vetëm që i ndihmojnë studentët të vendosin bazat, por gjithashtu u ofrojnë atyre mbështetje të vlefshme këshilluese nga profesionistë.
 

Media dhe komunikimi

Teknologjitë moderne të medias diktojnë jetën tonë të përditshme dhe interesimi për këtë specialitet është mjaft logjik. Është një nga fushat me rritjen më të shpejtë të tregut të sotëm të punës. Programet universitare në media dhe komunikim i ndihmojnë studentët të fitojnë aftësi të vlefshme në prezantimin, kërkimin, komunikimin dhe analizën e tendencave që janë të zbatueshme në një gamë të gjerë fushash profesionale.
 

Psikologjia

Psikologjia është ndër drejtimet më të kërkuara nga studentët e interesuar për universin e gjerë të trurit njerëzor dhe aspektet e ndryshme të sjelljes sonë. Studimi në institucionet e arsimit të lartë jashtë vendit është jashtëzakonisht interesant dhe një diplomë në këtë fushë sjell një shumëllojshmëri të gjerë të mundësive emocionuese për karrierë - nga puna direkt me njerëz deri te zhvillimi profesional në biznes, akademi ose qeveri.

Nëse edhe ju ëndërroni për një karrierë në një nga këto fusha, mos e humbisni rastin të na vizitoni në panairin “World Education Fair” ku do të prezantoheni me përfaqësues të më shumë se 40 universiteteve, shkollave të mesme apo qendra gjuhesore nga 13 vende. Bisedoni me ta personalisht dhe mësoni më shumë për programet e ofruara, kushtet dhe afatet e aplikimit.

Pjesëmarrja është plotësisht falas dhe bëhet pas regjistrimit paraprak në:

*Sipas të dhënave nga “Panairi Botëror i Arsimit, Pranverë 2023”
Shpërnda
Ky website përdor "cookies" . Duke përdorur atë, pranoni Politikën e privatësisë dhe Politikën e cookie-t . Mësoni më shumë për "cookies" .          Konfigurimet      Prano     
Konfigurimet e Cookie
Ne përdorim "cookies" për t'ju dhënë përvojën më të mirë të mundshme të përdoruesve në faqen tonë. Prej këtu, mund të aktivizoni ose fikni cookies që faqja përdor
E nevojshmeAta regjistrojnë të dhënat që kërkohen për veçoritë themelore të faqes, si p.sh. nënshkrimi i pëlqimit të Politikës Cookie.
StatistikorAta mbledhin statistika të vizitorëve, p.sh., të përdorura nga Google Analytics për të optimizuar shkëmbimin e të dhënave, njohjen e vizitorëve dhe më shumë.
ReklamimiPërdoren për të drejtuar fushatat e reklamave në rrjetin e Google, Facebook, etj., Përdoren për të ndjekur vizitat nga fushatat reklamuese.
Çaktivizo cookies